fredag 29. november 2013

Vinner av den beste barnehagen

Etter flott presentasjon av alle barnehageprosjektene ble det som seg hør og bør kåret vinner! Det var 2 priser som ble utdelt.
En fra fagjury og en fra medelev jury.







Stig, Silje og Maria ble kåret til vinner av fagjuryen


Henriette, Lami og Marthe ble kåret til vinner av medelev juryen
 

onsdag 13. november 2013

Tema Barnehage

Den siste tiden har vi jobbet med tema barnehage, vi har brukt storyline som metode.  Det første oppdraget startet med:

"Kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen, har oppfordret til en konkurranse blant nye barnehager hvor det er om å gjøre å komme med det beste forslaget til organisering og kvalitet på utforming og innhold i kommunens barnehager."

Snart er det klart for elevenes presentasjon av modellen de har laget av barnehagen sin. Elevene har jobbet med  ulike oppdrag underveis som danner grunnlaget for presentasjonen.

Vi gleder oss til å høre elevenes begrunnelse for valg av barnehage, hvordan barnehagen deres ivaretar de ulike fagområdene i Rammeplanen og hva arbeid med de ulike fagområdene utvikler hos barna. I tillegg blir det spennende å se hvordan elevene har ivaretatt sikkerhet og universell utforming. Vinneren av barnehageprosjektet vil bli annonsert av juryen ca. 30 minutter etter alle presentasjonene. Vi gleder oss!

Elevene vil etter hvert skrive om prosjektet på bloggen sin.
 
 

tirsdag 15. oktober 2013

Kunsten å kommunisere

Vi har den siste tiden jobbet med tema kommunikasjon. Et av målene i læreplan handler nettopp om "...drøfte ulike former for kommunikasjon og gjøre rede for hvordan kommunikasjon kan fremme trygghet og tillit".

I løpet av praksisukene 42-43 skal elevene være bevisst på å unngå å bruke ordet «IKKE». I stede skal de øve seg på å formulere budskapet på en annen måte. 

Eksempel:

 Vær forsiktig vennen min! Istedenfor: ikke gjør det! 
 Pass på glasset ditt! Istedenfor: ikke søl!
Du må huske å se deg for! Istedenfor: ikke gå der!

I tillegg skal elevene i hverdagssituasjoner ta initiativ til samtale med barna hvor elevene blant annet  skal trene og øve på aktiv lytting, ta pauser, gjenta og bekrefte underveis. Elevene skal etter hvert fortelle om erfaringene og refleksjonene sine i egne blogger.

onsdag 18. september 2013

Praksis høst 2013

Denne uken er elevene ute i sin første praksis.
Vi er heldige og takknemlige for at det er så mange gode praksissteder som tar imot våre elever. Det å knytte teori og praksis sammen gir et godt utgangspunkt for god læring. Derfor er  praksisstedene viktige samarbeidspartnere for oss.

Vi gleder oss til et lærerikt og spennende samarbeid med både barnehager, skole/sfo og ungdomsklubber.

onsdag 10. april 2013

Digitale verktøy og barnehagene

Endelig var dagen her! Konferansen som elever og lærere har forberedt i så lang tid.

Som lærer må jeg si at jeg er utrolig stolt over elevenes prestasjoner og innsats. Alle elevene deltok på konferansen med ulike oppgaver, alt fra å være konferansierer, presentere egne oppgaver, registrering av deltagere, ta i mot deltagere/foredragsholdere, filme, ha ansvar og oversikt over alle elevers oppgaver under konferansen...bare for å nevne noe, og de utførte arbeidet på en meget god måte!
Bakgrunnen for konferansen var et ønske om å gi våre samarbeidspartnere (barnehager/skoler i Asker og Bærum kommune) en stor TAKK fordi de er så positive og velvillige til å ta i mot våre elever i praksis. Vi håper mange ble inspirerte og fikk gode ideer til å komme i gang med å bruke digitale verktøy pedagogisk med barn.

Selv synes vi at foredragsholderne ga oss mye viktig informasjon, flotte praktiske eksempler og masse inspirasjon til å fortsette å jobbe videre med dette aktuelle og spennende tema.


Elevene vil etter hvert blogge om sine inntrykk og læringsutbytte fra konferansen.

tirsdag 5. mars 2013

Skolebarn


Vi jobber for tiden med tema; vennskap og sfo.
 Elevene har fått i oppdrag å lage en brosjyre eller glogster hvor de presenterer hvordan sfo er organisert (hvem er leder, krav til utdanning for ansatte, antall ansatte osv) og hva sfo i Asker og Bærum skal ha hovedfokus på i sitt arbeid (innhold i sfo). 

I tillegg skal elevene lage en to - ukersplan for aktiviteter som fremme barnas muligheter for å etablere gode vennskap, utvikle sosial kompetanse og forebygge mobbing.
Elevene vil presentere arbeidet sitt i egne blogger etter hvert.
 

tirsdag 5. februar 2013

Sosial kompetanse, personavhengig og situasjonsavhengig


Kari Pape (2006)  peker på i boka Æ trur dem søv at sosial kompetanse i stor grad handler om hvilke holdninger vi har til andre mennesker. Respekterer vi andre uavhengig av kjønn, rase, alder osv. Behandler vi andre med den respekt som vi selv ønsker å bli behandlet med? Sosial kompetanse handler om å kunne samhandle positivt med andre i ulike situasjoner. Denne kompetansen uttrykkes og tilegnes av barn i samspill med hverandre og med voksne.

Som Bua må man aktivt forholde seg til egne sosiale ferdigheter, gjennom egen væremåte og holdninger er man også en rollemodell som viser sosial kompetanse. Å være sosialt kompetent innebærer både å kunne ta hensyn til andre og ha evne til selvhevdelse.


Kari Lamer (Lamer.no) mener at sosial kompetanse består av fem hovedområder, disse hovedområdene i tillegg til samarbeidsferdigheter og ansvarlighet har elevene jobbet med på ulike måter. Blant annet har elevene laget tegneserier via Creaza knyttet til de ulike ferdighetene og den voksnes rolle.

mandag 21. januar 2013

Kulturaktiviteter


Kulturaktiviteter og fysisk aktivitet er en del av det pedagogiske arbeidet i barnehage, sfo, klubb og skole. Både Rammeplanen og Kunnskapsløftet sier at barn og unge skal ha mulihget til å oppleve kunst og kultur og til selv å uttrykke seg gjennom de ulike estetiske fagområdene.
Fagområdene omhandler billedkunst og kunsthåndverk, musikk, dans, drama, språk, litteratur, arkitektur og design.

Denne uken skal elevene observere hvordan praksisplassen deres jobber med kulturaktiviteter.

mandag 14. januar 2013

Gleden og nytten av praksis


Vi startet det nye året med en tverrfaglig, praktisk prøve. Det var mange flotte og kreative aktiviteter elevene gjennomførte. Temaene de fikk velge var; språk og språkstimulering, mat og kultur, skapende aktiviteter, omsorg og mestringsglede. Elevene kunne selv velge både virksomhet og aldersgruppe for aktiviteten.

Mange elever valgte å ha aktivitet knyttet til den aldersgruppa og virksomheten de selv har praksis ved. At så mange av elevene brukte erfaringer fra egen praksis bekrefter vår opplevelse av viktigheten av å ha gode samarbeidspartnere knyttet til yrkesopplæringen :-)

Elevene er nå ute i praksis mandag, tirsdag og onsdag uke 3 og 4. Noen elever har byttet praksisplass, mens andre fortsetter der de var 1. termin. Vi er meget takknemlige for å ha så mange gode praksisplasser og flotte kontaktpersoner som bidrar til god opplæring av våre elever!

Vi gleder oss til å høre hvordan elevene har hatt det disse dagene!