fredag 17. desember 2010

Tverrfaglig praktisk prøve







Nå er årets første tverrfaglige, praktiske prøve gjennomført. Temaene de fikk velge på var; språk og språkstimulering, skapende aktiviteter, fysisk aktivitet og helse og kreatvitet og fantasi. Da julen nærmer seg raskt, var det mange som så muligheten til å ha aktivitet knyttet opp til jul. Men vi fikk også gleden av å delta i språkstimulerende aktiviteter. Det var fortellinger, å rime på ord, lyttelek og sanglek. Elevene lagde gode aktivitetsplaner som de gjennomførte med stor innlevelse og engasjement. Det er morsomt å være lærer når du ser hva disse ungdommene får til.










tirsdag 16. november 2010

Språkstimulering


Vi jobber nå med språk og språkstimulering. Elevene har observert ute på praksisstedene sine. Det er spennende og interessant å se hva de har fått med seg i de ulike barne og ungdomsgruppene. Det ser ut til at litt større skolebarn begynner å utfordre litt i sin språkbruk. Her er det viktig å være påpasselig som voksen så det ikke får utvikle seg til det som kalles bitching. Det viser seg at det kan være et problem i en del miljøer. Puls hadde nylig et program om akkurat dette. Det begynner med såkalt ironi men utvikler seg til å bli et mønster som lett går ut over enkeltindividet. Anbefaler alle som jobber med barn og unge å se dette programmet. Vi vet at dette med språk er en viktig del av identiteten vår og derfor viktig for personlighetsutviklingen. Det blir derfor vår oppgave å stimulere barn og unges språkeven både muntlig og skriftlig. Det er viktig for å kunne lykkes i skolesammenheng.

tirsdag 26. oktober 2010

Praksis, fire dager i uke 42

Elevene har nå vært ved den bedriften som de ønsker å ha sin praksis. I utgangspunktet skal elevene være på dette praksisstedet frem til sommeren, men det er mulighet for et bytte etter første termin (fra uke 3).


Som lærer har det vært utrolig hyggelig og spennende å treffe alle kontaktpersonene som har takket ja til å ta i mot elever fra Sandvika. For oss har det vært nyttig å få litt tid (med kontaktperson og elev) på hvert enkelt praksissted hvor vi har gått gjennom læreplan, halvårsplan og vurderingsskjema... og ikke minst fortalt om bloggen. Vi ser frem til et godt samarbeid med gjensidig nytte og glede av hverandre!

Elevene skal denne uken skrive på bloggen om sine erfaringer, arbeidsoppgaver og hvilke aktiviteter de kan tenke seg å være ansvarlige for når de er ute i praksis. Vi gleder oss til å lese!

fredag 1. oktober 2010

Fantastisk flott tur til Ommen på Nesodden

Mandag 27. september reiste spente elever og lærere på hyttetur til Ommen. Etter nøye planlegging av måltider, felles aktiviteter mandag kveld og innkjøp av mat reiste vi med tog, båt og buss til Ommen.

Arrangementet var et samarbeid med Oslofjordens friluftsråd (OF), så tirsdag morgen kom to ansatte fra OF for å ha en insprirasjonsdag knyttet til det å være mer ute i friluft med barn og unge.

Dagen var praktisk, slik at elevene selv fikk prøve ut aktivitetene. Temaer som ble berørt var
blant annet; grunnleggende friluftsliv, læring gjennom lek og fysisk aktivitet, mat på bål.



Vi fikk også prøvd oss på spikkekunsten...
Takk til alle elever for en meget hyggelig tur, og til OF for en flott og lærerik opplevelse!
Elevenes har skrevet om egne opplevelser og læringsutbytte på sine blogger.

onsdag 22. september 2010

Praksis


Nå er elevene ute i sin første praksisperiode dette skoleåret. Vi gleder oss til å treffe alle på mandag 27. september og høre hvordan det har gått. Denne uken skal elevene være på et praksissted de ikke har erfaring med fra tidligere. Viktig å få erfaring med ulike arbeidssteder. Yrkesvalg er ikke lett. Vi får håpe at elevene gjennom ulike praksiserfaringer, finner sitt sted hvor de trives og kan utvikle seg.

onsdag 8. september 2010

Nytt skoleår - nye muligheter


Nå er vi godt igang med dette skoleårets elever. En flott gjeng har vi tatt i mot og som vi nå begynner å bli litt kjent med. Vi er igang med fagene våre og har allerede jobbet litt med hva det vil si å være en barne- og ungdomsarbeider. Hva kreves og forventes og hvordan være en god rollemodell for barn og unge. Mye spennende å ta tak i her.

I disse dager jobber vi med "hva vil det si å jobbe pedagogisk". Her kommer vi inn på temaer som oppdragelse og tilrettelegging for vekst og utvikling. En gruppe jobber nå med å lage sin "drømmeskole". Det skal bli spennende å se hvordan den er.

I uke 38 skal elevene ut i sin første praksis dette skoleåret. Håper de får med seg noen gode opplevelser. Det vil komme innlegg på elevenes blogger når denne uken er over. Så vi håper at riktig mange vil følge oss i vårt arbeid gjennom denne høsten og vinteren.

tirsdag 15. juni 2010

Sommer, sol og snart ferie :-)


Vi ønsker å takke alle våre samarbeidspartnere for et meget godt samarbeid! Det betyr mye for elevene at de får lære gjennom erfaringer de gjør i praksis. Å knytte teori opp til praktiske situasjoner ser vi er svært verdifullt i forhold til faglig utbytte... og ikke minst lærer elevene mye om seg selv og om hvordan det er i arbeidslivet. Verdifull læring!!! Vi vil samtidig benytte anledningen til å ønske dere
EN RIKTIG GOD SOMMER!!

onsdag 21. april 2010

mandag 19. april 2010

Sang og musikk med barn og unge


ARBEIDSOPPGAVER – SANG OG MUSIKK
1. Barn synes det er spennende å gjøre tempoforandringer i bevegelsessanger, for eksempel. ”hode, skulder, kne og tå”. Finn fram til andre bevegelsessanger som kan egne seg til slike temposkifter.
2. Noen av barna i SFO er svært opptatt av sitt pop-idol, og de kopierer ivrig dansebevegelsene fra idolets siste musikkvideo. Hvordan kan du bruke denne interessen til å starte en aktivitet med musikk, dans/bevegelse. Barna er 8 år.
3. Gå sammen flere og lag et orkester av gjenstander dere finner i rommet. Grupper instrumentene etter hvilke lyder de lager, for eksempel harde/myke, kalde/varme……..
4. Hvilket instrument eller kroppslyd vil du bruke hvis du skal være en fugl, et troll, en mus, slem, snill….
5. Finn musikk som har forskjellig rytme. Lag et opplegg hvor dere skal motivere store barnehagebarn til å gå, hoppe, hinke og danse til musikken. Prøv ut med medelever.
6. Finn frem til glade sanger og syng dem med trist stemme for eksempel Hurra for deg
7. Lag en konkurranse på sfo hvor du klapper rytmen til ulike sanger du vet barna kan – den/de som først gjetter løper frem og synger sangen i ”mikrofonen” (beat for beat)
8. Bruk eventyret om Bukkene Bruse – gjør det om til et musikkeventyr hvor dere legger inn musikk/lyder/sanger som ilustrerer og får frem dynamikken mellom liten, mellomste og store Bukken og Trollet.
9. Velg ut 3 eller flere av de aktivitetene som er foreslått og lag en sang/musikk aktivitet. Velg selv aldersgruppe. Aktiviteten skal vare minimum 30 minutter.

tirsdag 6. april 2010

Å arbeide med drama


Nå er det drama det skal arbeides med. Elevene skal i kommende periode enten lage et dukketeater, skyggeteater eller en dramatisering. De velger selv om det skal være en ferdig historie de formidler eller om de vil lage en egen historie. Målet vårt er at de skal vise dette for barn i barnehage eller på sfo.

torsdag 11. mars 2010

Ungdom


Nå er tema i undervisningen "Å arbeide med ungdom". Det kan jo være en utfordring - når du selv er ungdom. Ungdomstida kan for noen være litt av en berg og dalbane - høyt oppe det ene øyeblikket og langt nede det neste. Vi skal i kommende periode jobbe med: Alderstypiske trekk, identitet/gruppetilhørighet/ungdomskulturer, vennskap, kjærlighet, gruppepress, medier og selvfølgelig må vi jobbe med klubbvirksomhet. Målet vårt er å få til presentasjoner om de ulike temaene som skal legges ut på bloggen etter hvert.

torsdag 18. februar 2010

Mobbing på timeplanen


Vi har nå hatt et prosjekt hvor elevene har jobbet med lek og sosial kompetanse hos barn i sfo. De har laget seg noen flotte sfo-avdelinger med fantastiske inne- og utemiljøer. Med slike sfo-avdelinger rundt omkring i landet, ville barn bli glade og fornøyde og ikke føle behov for å plage andre.

Innemiljø med eventyrrom, sanserom, musikkrom, kjøkken, formingsrom, puterom og byggerom. Her er det noe for alle. Og med godt kompetente voksne som viser omsorg, bryr seg om hvert barn og ser det positive og fremhever det.

Utemiljøer med Tarzanløyper, ballbinger, flotte skogområder med gapahuk og bålplass. Men også mulighet for å hoppe strikk, paradis, leke boksen går og mye, mye mer. Hva med en kjøkkenhage på sfo? En glimrende ide. Tenk å få høste sine egne grønnsaker? Vi tror på varierte og meningsfylte aktiviteter som et forebyggende tiltak mot mobbing. Der hvor det er mye glede og humor vil det ikke så lett oppstå et miljø for plaging og mobbing. En sfo hadde slagordet: VI KAN, VI VIL, VI FÅR DET TIL. Godt og systematisk arbeid gjør forskjellen.

onsdag 10. februar 2010

Fantastisk hyggelig dag :-)


I dag har vi hatt besøk av 23 fire-fem åringer fra en barnehage som vi samarbeider med i faget prosjekt til fordypning.



Barnehagen har tema Kropp og Helse... og fokus denne perioden er tenner, både på mennesker og dyr. Ikke minst har barna blitt godt kjent med historien "Karius og Baktus" av Torbjørn Egner.


Når de kom til Sandvika vgs. ble barna ble delt i to grupper. Barna fikk omvisning i tannhelseklinikken, de fikk prøve tannlegestol, se ulike instrumenter og god instruksjon om tann- puss... og jamme fikk de med seg et lite tanntroll.
Elevene på barn og ungdom hadde forberedt både en kort samlingsstund og en aktivitet, knyttet til tema tenner. Flotte esker til å putte mistet tenner i :-)
Som avslutning spiste vi felles lunsj, både elevene fra tannhelse, barne-og ungdom og alle fra barnehagen :-)

Å skape et godt sosialt miljø i sfo!







Nå har vi startet et prosjekt hvor elevene skal få kunnskap om det å arbeide i SFO. Vi har vært heldige og fått med oss sfonett.no ved Terje Wiik. Han holdt et innlegg hvor han snakket om betydningen av å se det positive hvert enkelt barn gjør. Han kaller det å gå på "lysglimtjakt".

Oppgaven elevene har fått, er å skape sine egne drømme-sfo hvor det legges hovedvekt på å skape et miljø hvor barn skal oppleve å få delta i meningsfylte aktiviteter og hvor det å få venner skal være et hovedmål.

Elevene skal lage modeller av inne- og utemiljø. Da må de tenke gjennom hvordan de utformer dette miljøet i forhold til aldersgruppa, mulighet for å trene sosiale ferdigheter og få oppleve varierte aktiviteter.

Det hele skal ende opp med et fremlegg hvor de har laget en informasjonsbrosjyre om deres sfo, hvordan de har utformet inne- eller utemiljøet og hvorfor de har valgt å utforme det akkurat slik og de skal planlegge en to-ukersperiode hvor det å skape gode sosiale relasjoner skal ha hovedfokus. Målet i oppgaven er å skape et mobbefritt miljø.

tirsdag 26. januar 2010

Rosa til jenter og blått til gutter




Aftenposten har nå hatt en serie artikler hvor de setter søkelyset på den voldsomme kjønnsdelingen barn og ungdom utsettes for. De beskriver hvordan klær, leker og annet utstyr er kjønnsdefinert gjennom fargebruken. Hva gjør dette med barn og unge? Si ;D siden i Aftenposten ønsker innlegg fra ungdom i denne debatten. Vi oppfordrer herved elevene på barne- og ungdom til å engasjere seg og skrive inn sine tanker om dette. Du kan lese mer her

tirsdag 5. januar 2010

Kunst, kultur og kreativitet

Vi har jobbet med tema kunst, kultur og kreativitet. Elevene har laget aktiviteter for barn eller unge med følgende temaer: Norge om 100 år, Surrealismen, Picasso, Leonardo da Vinci og Vinter. Her er noen eksempler på aktiviteter vi har deltatt i:















Her er en liten video som ble laget av en gruppe med tema "Norge om 100 år". Videoen er laget for å skape interesse og engasjement hos en gruppe 13 åringer i klubb:

Nå skal de ha kunnskap om begrepene kunst og kultur og betydningen disse har for barn og unges utvikling. De skal kunne forklare begrepene kreativitet og fantasi og hvordan den skapende prosessen foregår. Videre skal de kunne gjøre rede for hvordan det kan arbeides med kunst, kultur og kreativitet i barnehager, SFO eller på klubb.